Κινούμενη εικόνα και χορός

Κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων με την Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ώρα: 5:00 - 8:00 μ.μ.
Διάρκεια: 6 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
DanceVacuum - Centre of Performing Arts
Διογένους 42, Χαλάνδρι
Πληροφορίες και εγγραφές: 6974924991

Ο κινηματογράφος, ως κινούμενη εικόνα, έχει από τη φύση του ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σώμα σε κίνηση. Η σχέση χορού και κινηματογράφου χρονολογείται ήδη από τις πρώτες απόπειρες παραγωγής κινούμενης εικόνας. Καθώς το κινηματογραφικό μέσο εξελίσσεται, αυτή η σχέση μεταμορφώνεται από φλέρτ σε σχέση πάθους. Αυτός ο κύκλος διαλέξεων θα είναι ένα θεαματικό ταξίδι που θα μας οδηγήσει από την καταγραφή της κίνησης και του χορού στις πρώτες μέρες του κινηματογράφου ώς την πρόσφατη παραγωγή κίνησης μέσω του μοντάζ και μέχρι το πείραμα του videodance, από τα αναλογικά στα ψηφιακά μέσα και από εκεί στην ακόμα πιο πρόσφατη χρήση των νέων τεχνολογιών που μεταμορφώνουν την κίνηση σε απίστευτο θέαμα. Ταξίδι στις πιο ανεξάρτητες μορφές κινηματογράφου, στις επαναστατικές μέρες του χορού, στα ευρήματα, στις επινοήσεις: γνωριμία με τις μεγάλες στιγμές της παθιασμένης σχέσης των οπτικοακουστικών μέσων και του χορού.
Αυτός θα είναι ο πρώτος κύκλος διαλέξεων της Χριστιάνας Γαλανοπούλου στο πλαίσιο του κύκλου θεωρητικών συναντήσεων που διοργανώνει το dancevacuum. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους.

Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου είναι ιστορικός της τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival. Μετά από σπουδές Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Παν/μιο Αθηνών) και μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία, οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων (Essex Univ.) και στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης (Paris I, Sorbonne), εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων και καλλιτεχνικών προγραμμάτων φεστιβάλ, ως δραματουργός και ως αρθρογράφος για θέματα τέχνης. Το 2000 ίδρυσε το φεστιβάλ VideoDance, το πρώτο φεστιβάλ για το πείραμα με την κίνηση και την κινούμενη εικόνα στην Ελλάδα, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2007.