Κινηματογραφικές συναντήσεις

Το DanceVacuum προτείνει στους φίλους του, στους φίλους του κινηματογράφου και του χορού, μια σειρά κινηματογραφικών συναντήσεων με ένα πρόγραμμα ταινιών και συζήτησης για το σινεμά και τον χορό στον κινηματογράφο. Ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας βιβλίων για το σινεμά, Θόδωρος Σούμας θα παρουσιάσει και θα συζητήσει μαζί σας, στον χώρο μας, ορισμένες κλασσικές ταινίες που έχουν θέμα τους τον χορό (μιούζικαλ) καθώς και ταινίες του κλασσικού κινηματογράφου, στα πλαίσια ενός σεμιναρίου για το σινεμά. Επιλέξαμε να σας δείξουμε και να σχολιάσουμε μαζί, τέσσερα ποιοτικά, διασκεδαστικά, κλασσικά φιλμ:

Ο Πειρατής - Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
Top Hat - Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων - Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
The Band Wagon - Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014
Ώρα: 8:30 - 10:30 μ.μ.
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 6974924991 και 6934197447
DanceVacuum Centre of Performing Arts
Διογένους 42, Χαλάνδρι

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Ο Πειρατής (1948), μιούζικαλ του σπουδαίου σκηνοθέτη του αμερικάνικου μιούζικαλ Βιτσέντε Μινέλι, με τον μεγάλο χορευτή Τζιν Κέλυ και την υπέροχη Τζούντι Γκάρλαντ. Στην Καραϊβική, τον 19ο αιώνα, ένας περιπλανώμενος με το μπουλούκι του ηθοποιός και χορευτής (Τζιν Κέλυ) ερωτεύεται την Μανουέλα (Τζούντι Γκάρλαντ). Αυτή όμως θαυμάζει τον διάσημο πειρατή Μοκόκο. Για να την γοητεύσει, ο ηθοποιός παριστάνει πως είναι ο φημισμένος, καταζητούμενος πειρατής, δημιουργώντας ένα σωρό προβλήματα, που μεγαλώνουν όταν ο ίδιος ο πειρατής, κρυμμένος κι ενσωματωμένος στην πόλη, παρεξηγείται και θυμώνει.


Top Hat (1935), κλασσικό αμερικάνικο μιούζικαλ του πολύ καλού σκηνοθέτη μουσικοχορευτικών κωμωδιών, Μαρκ Σάντριτς, με τον απαράμιλλο χορευτή Φρεντ Αστέρ και την κλασσική παρτενέρ του στον χορό, Τζίντζερ Ρότζερς. Ένας διάσημος χορευτής κλακετών (Φρεντ Αστέρ) εγκαθίσταται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, πάνω από το δωμάτιο μιας ευερέθιστης κυρίας, που μάταια αποζητά την ησυχία της, ενώ αυτός διαρκώς χορεύει. Μέσα από την σύγκρουση και τις προστριβές, γνωρίζονται καλύτερα!

Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων (1953), κλασσική ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπαρξιακή, συναισθηματική, γραφική και χιουμοριστική, με θέμα την σύγκρουση των ταλαίπωρων ανθρώπων ενός πλανόδιου τσίρκου με μια ομάδα του σοβαρού θεάτρου, κάπου στην Σουηδία, και τις αντιζηλίες, τις αγωνίες, τους καυγάδες και τους ανταγωνιστικούς έρωτες των μελών τους.

The Band Wagon (1953), μιούζικαλ με υπόθεση, σε σκηνοθεσία του μεγάλου Βιτσέντε Μινέλι, με τον σπουδαίο χορευτικό δίδυμο Φρεντ Αστέρ και Σιντ Τσάρις. Ένας πρωτοποριακός σκηνοθέτης θεάτρου ξεκινά το στήσιμο μιας πειραματικής και διανοουμενίστικης, μουσικοχορευτικής παράστασης στην οποία χρησιμοποιεί τον βετεράνο χορευτή του μιούζικαλ Χάντερ (Αστέρ) και την χορεύτρια κλασσικού χορού Γκαμπριέλ Ζεράρ (Τσάρις). Όμως τα στυλ τους και οι χαρακτήρες τους δεν ταιριάζουν, όπως δεν ταιριάζουν ούτε με το στυλ του διανοούμενου σκηνοθέτη, με αρνητικές, κωμικοτραγικές συνέπειες για την παράσταση.

Ο Θεόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων και κριτικός κινηματογράφου.
Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο "Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας" των Βρυξελλών (IAD). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης.
Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο "Τέταρτο", στην "Αυγή", σε εκδόσεις του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους της ταινίας μεγάλου μήκους "Περί έρωτος" (μαζί με τη Μαρία Γαβαλά).
Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός" (1983), "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινενά" (1992), "12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες" (1999), "Κινηματογράφος και έρωτας" (2005) και "Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες" (2009). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει την συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα" (2001).