Σεμινάριο Axis Syllabus με τον Τίμο Ζέχα

Αρχές της ευθυγράμμισης και η «σωστή στάση και θέση του σώματος»

Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Ώρα: 2:00 - 5:00 μ.μ.
στο DanceVacuum - Centre of Performing Arts
Διογένους 42, Χαλάνδρι
Διάρκεια σεμιναρίου: 6 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 6974924991 και 6973826166.

Με τον όρο ευθυγράμμιση εννοούμε το κατάλληλο και φυσιολογικό, ασφαλές εύρος κίνησης κάθε άρθρωσης του σώματος και τον λειτουργικό συντονισμό όλων αυτών των αρθρώσεων μαζί ενώ το σώμα βρίσκεται σε κίνηση. Η ασυνέπεια και η έλλειψη επίγνωσης ως προς αυτήν την πραγματικότητα μπορεί να επιφέρει κακώσεις και τραυματισμούς ιδιαίτερα σε δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων όπως είναι ο χορός ή ο αθλητισμός. Κινούμενοι στον χορό μας με βάση την αρχή της ευθυγράμμισης θα δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να μας μεταφέρει με ασφάλεια αποφεύγοντας το υπερβολικό στρες στους συνδέσμους και τους μυϊκούς ιστούς σεβόμενοι την ακεραιότητα του σώματος κι αυξάνοντας τις κινητικές μας ικανότητες και δυνατότητες.
Το Axis Syllabus είναι ένα σύστημα συσχετισμού κινητικών αρχών, συγκεντρώνοντας κατάλληλα τεκμηριωμένη πληροφορία σχετικά με την εκπαίδευση του σώματος και την πρακτική της κίνησης, σε ένα προσεγγίσιμο πλαίσιο, ένα εγχειρίδιο για χορευτές, αθλητές και φυσιοθεραπευτές. Αυτή η διαδικασία κωδικοποίησης έχει βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε παρεξηγήσεις και να αναρωτηθούμε για παραδοσιακά ξεπερασμένες σταθερές, υποστηρίζοντας την προστασία και ενίσχυση των ικανοτήτων των χορευτών και αθλητών του σήμερα και την επανεκπαίδευση των δασκάλων που ασχολούνται με την κίνηση, χορογράφους και διευθύνοντες υπεύθυνους σε οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα ανά τον κόσμο.
Η ερευνητική κοινότητα του Axis Syllabus εργάζεται για να ανανεώνει και να μεταβιβάζει τις γνώσεις των έμβιο-μηχανικών αρχών που οργανώνονται με βάση το σύστημα Axis Syllabus. Επειδή η αποστολή της ερευνητικής κοινότητας του Axis Syllabus είναι να διαδίδει αυτή την πολύτιμη πληροφορία, μελετούμε και παίρνουμε πληροφορίες από την κοινωνιολογία, ψυχολογία και παιδαγωγική (η επιστήμη της διδασκαλίας) και αγωνιζόμαστε προς ένα αποτελεσματικό και ηθικό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης.
Το Axis Syllabus διαμορφώνει το πλαίσιο για μια κοινότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών ή/και πιστοποιημένων σε ποικίλες ιατρικές και σωματικές επιστήμες όπως: νευρολογία, μηχανολογία, κινησιολογία, Rolphing, Feldenkrais, Gyrotonic, Bart, Pilates, Laban, καθώς και ποικίλες παραστατικές τέχνες και συστήματα κίνησης όπως: ιππασία, τσίρκο, φωνητική, capoeira, african expressionism, μπαλέτο, yoga, σύγχρονος χορός, παντομίμα, σωματικό θέατρο και hip hop.

Ο Τίμος Ζέχας είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της ερευνητικής κοινότητας Axis Syllabus (ASIRC), με βασικό μέντορα τον Frey Faust. Έχει εικοσαετή εμπειρία στην κίνηση ως ενεργός χορευτής/performer, δάσκαλος χορού και καθηγητής μεθόδου Πιλάτες. Παρακολουθεί το International Feldenkrais Training Program Greece 1 στην Αθήνα (4ο έτος, με επικεφαλής trainer την Ruty Bar) και το 2ο έτος της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής (Fascia-therapie, μέθοδος Danis Bois υπό την καθοδήγηση της Άσπας και Κώστα Σαμοϊλη ). Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε μόνιμο μέλος του μπαλέτου της ΕΛΣ κι έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως: Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Μαρίνα Μαυρογένη, Τατιάνα Λοβέρδου, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Igor Zelinski, Carol Armitage κ.α. Και με τις Χριστίνα Κλεισιούνη και Τέτη Νικολοπούλου, με το σχήμα "present bodies" σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, contact και site specific performance. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ Χορού τόσο στην Αθήνα όσο και το εξωτερικό κι έχει παρουσιάσει δική του χορογραφική δουλειά. Διδάσκει τεχνική χορού, χορευτικό αυτοσχεδιασμό, μέθοδο Pilates, Axis Syllabus τόσο σε ελεύθερα μαθήματα όσο και σε τακτικά εργαστήρια και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει ομαδικά μαθήματα Feldenkrais (awareness through movement). Διδάσκει σε διαφορετικά επίπεδα ατόμων καλύπτοντας μία γκάμα ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών.