Capoeira για παιδιά 7-12 ετών


Με την Μαριλίζα Νικολαΐδου.

Έναρξη νέου κύκλου: Σεπτέμβριος 2018
Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648, 6974924991.
DanceVacuum Centre of Performing Arts
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Η capoeira είναι μια πολεμική τέχνη εμπλουτισμένη με χορευτικές κινήσεις και συνοδευόμενη από παραδοσιακή μουσική, με κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση επαφής με τον συναθλητή-capoeirista.
Γεννήθηκε στην Βραζιλία και έχει εισαχθεί σε σχολεία και ακαδημίες παιδιών, πολεμικών τεχνών ή χορού στην Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο. Το παιδί ταυτίζεται από την πρώτη στιγμή με την capoeira με ένα πολύ αυθόρμητο τρόπο, δεδομένου ότι είναι ένα παιχνίδι για τα παιδιά, που ουσιαστικά προσφέρει ιστορική, μουσική και αθλητική εκπαίδευση, όπως φυσικά και εκπαίδευση κοινωνικής συμπεριφοράς, αξιών, ιεραρχιών και σεβασμού ως προς τον δάσκαλο και τους συνανθρώπους.
Οι ακροβατικές και χορευτικές κινήσεις ενισχύουν τον ενθουσιασμό του παιδιού και την θέληση για άθληση και προπόνηση, ενώ οι κινήσεις επίθεσης και άμυνας ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του, το αίσθημα σεβασμού προς τον συμπαίκτη του όπως και τον απόλυτο έλεγχο του σώματος και της συμπεριφοράς, δεδομένου ότι στην capoeira δεν πρέπει να υπάρξει χτύπημα ή επαφή, αλλά μόνο πρόθεση χτυπήματος.
Η κινησιολογία της πολεμικής αυτής τέχνης βασίζεται στις κινήσεις των ζώων και σε κινήσεις που εκτελούμε αυθόρμητα στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα το βασικό βήμα της capoeira (ginga) που είναι μια παραλλαγή ενός φυσιολογικού βηματισμού ή αμυντική κίνηση (esquiva) που προσεγγίζει κινητικά αρκετά το σκύψιμο.
Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της capoeira είναι η μουσική. Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν τα παραδοσιακά όργανα (έγχορδα και κρουστά), και να τραγουδούν στα Πορτογαλικά, τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, τοποθεσίες και πρόσωπα της capoeira και της Βραζιλίας.
Η μουσική, η φυσική άσκηση, η εκμάθηση τεχνικών, η κοινωνικότητα, η λειτουργία σε ομάδα και ο σεβασμός είναι τα πιο βασικά στοιχεία που μπορεί ένα παιδί να προσκομίσει από αυτή την πολεμική τέχνη.
Όλα αυτά σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται σε μια roda de capoeira, τις περισσότερες φορές στο τέλος της προπόνησης, δηλαδή σε ένα κύκλο όπου κάποιοι παίζουν capoeira με εναλλαγές ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν τα όργανα και τραγουδούν ρυθμικά. CAPOEIRA σημαίνει φιλία, παιχνίδι, τραγούδι, επιφωνήματα ενθουσιασμού, αστεία και χαμόγελα.

Η Μαριλίζα Νικολαΐδου σπούδασε μουσική και εικαστικές τέχνες στο κολλέγιο Santa Monica College, L.A. , CA. Εκεί στους παραλιακούς δρόμους της Venice άκουσε berimbau και είδε capoeira όπου και μαγεύτηκε από την κίνηση, τον ρυθμό και την μουσική. Έχοντας από παλιά αγαπήσει την μουσική της Βραζιλίας, η τέχνη της capoeira υπήρξε σαγηνευτική από την ιστορικοπολιτική γέννηση της και την ανάγκη και δημιουργία αυτής της τέχνης μέχρι την σημερινή έκφρασή της ως performance art. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2005 μαθήματα στην σχολή Senzala de Santos με τον Mestre Paulinho έπειτα το 2006 συνέχισε με τον Professor Dudu στην σχολή Centro Cultural Capoeiragem μέχρι το 2014 και σήμερα συνεχίζει τα εργαστήρια την παραδοσιακή capoeira angola με τον Contra Mestre Marcelo Finco στη σχολή N’golo ia muanda. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν και μέχρι σήμερα συμμετέχει σε σεμινάρια με capoeiristas γνωστούς και παλιούς δασκάλους όπως o Mestre Cobra Mansa, Mestre Roberval, Mestre Perna, Mestre Perna Longa, C.M. Kenneth, Mestre Chinaxé και άλλους. Έχει διδάξει capoeira για τέσσερα χρόνια σε γυμναστήρια και σχολή χορού στα Μεσόγεια Κορωπίου, και έχει λάβει μέρος σε δρώμενα και shows σε όλη την Αττική.