Capoeira για παιδιά


http://www.dancevacuum.gr/2016/09/capoeira-gia-paidia.html
Με την Στέλλα Σπύρου και τον Marcelo Finco.
Απευθύνεται σε παιδιά με μικρή ή καθόλου εμπειρία στον χορό.

Έναρξη νέου κύκλου: Οκτώβριος 2017
DanceVacuum Centre of Performing Arts
Διογένους 42, Χαλάνδρι
Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648, 6974924991

Η capoeira είναι μια πολεμική τέχνη εμπλουτισμένη με χορευτικές κινήσεις και συνοδευόμενη από παραδοσιακή μουσική, με κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση επαφής με τον συναθλητή-capoeirista.
Γεννήθηκε στην Βραζιλία και έχει εισαχθεί σε σχολεία και ακαδημίες παιδιών, πολεμικών τεχνών ή χορού στην Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο. Το παιδί ταυτίζεται από την πρώτη στιγμή με την capoeira με ένα πολύ αυθόρμητο τρόπο, δεδομένου ότι είναι ένα παιχνίδι για τα παιδιά, που ουσιαστικά προσφέρει ιστορική, μουσική και αθλητική εκπαίδευση, όπως φυσικά και εκπαίδευση κοινωνικής συμπεριφοράς, αξιών, ιεραρχιών και σεβασμού ως προς τον δάσκαλο και τους συνανθρώπους.
Οι ακροβατικές και χορευτικές κινήσεις ενισχύουν τον ενθουσιασμό του παιδιού και την θέληση για άθληση και προπόνηση, ενώ οι κινήσεις επίθεσης και άμυνας ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του, το αίσθημα σεβασμού προς τον συμπαίκτη του όπως και τον απόλυτο έλεγχο του σώματος και της συμπεριφοράς, δεδομένου ότι στην capoeira δεν πρέπει να υπάρξει χτύπημα ή επαφή, αλλά μόνο πρόθεση χτυπήματος.
Η κινησιολογία της πολεμικής αυτής τέχνης βασίζεται στις κινήσεις των ζώων και σε κινήσεις που εκτελούμε αυθόρμητα στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα το βασικό βήμα της capoeira (ginga) που είναι μια παραλλαγή ενός φυσιολογικού βηματισμού ή αμυντική κίνηση (esquiva) που προσεγγίζει κινητικά αρκετά το σκύψιμο.
Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της capoeira είναι η μουσική. Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν τα παραδοσιακά όργανα (έγχορδα και κρουστά), και να τραγουδούν στα Πορτογαλικά, τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, τοποθεσίες και πρόσωπα της capoeira και της Βραζιλίας.
Η μουσική, η φυσική άσκηση, η εκμάθηση τεχνικών, η κοινωνικότητα, η λειτουργία σε ομάδα και ο σεβασμός είναι τα πιο βασικά στοιχεία που μπορεί ένα παιδί να προσκομίσει από αυτή την πολεμική τέχνη.
Όλα αυτά σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται σε μια roda de capoeira, τις περισσότερες φορές στο τέλος της προπόνησης, δηλαδή σε ένα κύκλο όπου κάποιοι παίζουν capoeira με εναλλαγές ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν τα όργανα και τραγουδούν ρυθμικά. CAPOEIRA σημαίνει φιλία, παιχνίδι, τραγούδι, επιφωνήματα ενθουσιασμού, αστεία και χαμόγελα.

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε στο Πω της Γαλλίας. Στα πέντε της χρόνια, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα είχε την πρώτη επάφή της με το χορό και συγκεκριμένα με το κλασσικό μπαλέτο μια διαδρομή που συνεχίστηκε μέχρι τα εικοσιδύο της χρόνια όπου απέκτησε το δίπλωμα κλασσικού μπαλέτου του  I.S.T.D (Intermediate). Το 2006 γνώρισε την Capoeira στην Πάτρα και έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονης Capoeira “Cordão de Ouro”. Το 2009 αποφοίτησε απο την Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και το 2011 έγινε δεκτή στο διετές μεπταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, στην πόλη Campinas στη Βραζιλία. Παράλληλα με την έρευνα πάνω σε κατασκευή βιουλικών για προσθέσεις ισχίων, φοίτησε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου. To 2012, στην πόλη Guaratinguetá απέκτησε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira), ενώ το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα παραδοσιακής Capoeira Angola, “Ngolo Ia Muanda”, υπό την καθοδήγηση του Contra Mestre Marcelo Finco. Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κεντρα ΕΔΡΑ, ενώ το 2015-2016 συνεργάστηκε εθελοντικά με την οργάνωση “Δρόμοι Ζωής” (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά ευπαθών ομάδων και μη, ηλικίας 5-12 ετών, ενώ έχει διδάξει σε ενήλικες και παιδιά σε Βραζιλία, Γερμανία (Αμβούργο) και Ελλάδα.
Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια Capoeira με τους Mestres Poncianinho, Cabello, Claudio Angoleiro, Boca Rica, Plínio Ferreira, Ferradura, Marrom, T.Brandão, Ananias Ferreira, Moraes, Acordeon, Cobra Mansa, Pernalonga κ.α, αφρικάνικου χορού με τους Luciane Ramos, Janette Santiago, Irineu Nogueira, Solange Ferreira και το σεμινάριο “Δραματουργία των Ορισάς” με τον Augusto Omolú, όπως και σύγχρονου χορού με την Λιντα Καπετανέα, Χριστίνα Γουζέλη, Paul Blackman, Αθανασία Κανελλοπούλου, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου κ.α.
Το 2015 παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού “Απόπειρες Χορογραφίας” με την Πατρίσια Απέργη και οργάνωση της Dance Unitiva.
Στην Βραζιλία έχει συμμετάσχει στην παράσταση capoeira “ Arte Capoeira” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας CDO Campinas στην πόλη Campinas, στην παράσταση “O Cordel” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας “Barracão da Vigário” στην πόλη Guaratinguetá και στην “Anastácia” χορογραφία Στέλλα Σπύρου και Aneta Zwierzyńska. Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Unicamp στην Βραζιλία συμμετείχε στην παράσταση χοροθεάτρου “As Troianas” χορογραφία και σκηνοθεσία Grácia Navarro και Marcelo Mazzaratto. Ως χορεύτρια στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ομάδα “Soyuz” της Όλγας Σπυράκη, χορεύοντας στην παράσταση “Ο,τι απομένει” (2015) και “ Wake” (2016), με την ομάδα “Yelp Dance Co.”, στην παράσταση “ I was born old”, με την ομάδα “Σκυτάλη” και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης χορού σε σχολεία, με τον Χάρη Κούσιο στο  “Lacrimal” στην Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών, με την Μαριάννα Βαρβιάνη στο “Vortex” για το Arc For Dance Festival,  με την Μυρτώ Δελημιχάλη στο “ Egotrip” για Arc For Dance Festival, με την Βικυ Σπάχου στο  “Οι Γυναίκες του Κουρμπέ” για το Arc For Dance Festival.  Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών.
Ως χορογραφος έχει παρουσιάσει το work in progress δεκάλεπτη εκδοχή του “óMNIRA” στο Arc For Dance Festival (2015) στα πλαίσια του σεμιναρίου χορογραφίας με την Π.Απέργη. Τον Μάρτιο του 2016 παρουσίασε την 30λεπτη εκδοχή του στο Σύγχρονο Θέατρο. Το ολοκληρωμένο έργο έγινε δεκτό από το Φεστιβαλ Ρεματιάς Χαλανδρίου (2016), από το 1ο Ιόνιο Φεστιβάλ Χορού στην Ζάκυνθο (2016) και απο το 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους, Ισπανία.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διδάσκει Capoeira για παιδιά και αφροβραζιλιάνικο σύγχρονο για ενήλικες, ενώ παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα πορτογαλικών.

Ο Marcelo Finco γεννήθηκε στο São Bernardo do Campo στην πολιτεία του São Paulo στη Βραζιλία. Ξεκινάει capoeira το 1994, ενώ το 1997 γίνεται μέλος της ομάδας «Angoleiros do Sertão» με έδρα την Feira de Santana, Bahia. Εκεί υπεύθυνος δάσκαλος είναι ο Mestre Claudio Angoleiro, ο οποίος του απονέμει το 1997 τον τίτλο του «Treinel de capoeira Angola» και την επάρκεια διδασκαλίας. Κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2004 ο Marcelo επισκέπτεται συχνά τον δάσκαλό του στην Feira de Santana όπου και διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αναλαμβάνοντας την παράδοση μαθημάτων Capoeira Angola. To 2004 γίνεται δεκτός από την Γυμναστική Ακαδημία του πανεπιστημίου «Paulista» στο São Paulo. Την ίδια χρονιά αποφασίζει να ιδρύσει την δική του σχολή επονομαζόμενη «N´golo Ia Muanda» στην πόλη São Bernardo do Campo. Η σχολή σήμερα έχει άλλα τρία παραρτήματα στο Osasco, στο Santo André και στο Hamburg (Hamburg Süd), όπου ο Marcelo είναι υπεύθυνος και επιβλέπων δάσκαλος.
Ο θαυμασμός του για την ιδιαιτερότητα της μουσικής τεχνικής της Capoeira Angola του Mestre Ananias τον οδηγεί να γίνει μαθητής του και να διδάξει στην σχολή «Casa Mestre Ananias» για ένα χρόνο. Το 2012 ο Mestre Ananias του απονέμει, με τον άτυπο παραδοσιακό τρόπο, τον τίτλο «Contra Mestre de Capoeira Angola», τίτλος που πιστοποιείται τον Νοέμβριο του 2013. Ο Marcelo, από το 1998, συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα για ενήλικες και παιδιά στην Βραζιλία και στο εξωτερικό, όπως το «Projeto Juventude Cidadã» (1990-2000) και το «Projeto Lar das crianças casa do caminho» (2007-2008) στο São Paulo, απευθυνόμενα σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το 2011 διοργανώνει και συμμετέχει στο πρόγραμμα «ABC da Capoeira», απευθυνόμενο σε παιδιά μεταναστών και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ηλικίας 5-12 ετών. Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα βραζιλιάνικης ιστορίας, ζωγραφικής, μουσικής, κατασκευής μουσικών οργάνων και κινησιολογίας της Capoeira, πραγματοποιείται τμηματικά στο São Paulo και στο Hamburg (Spielhaus und Bauspielplatz Rotenhäuser Feld) κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2013. Στα πλαίσια των κρατικών προγραμμάτων πολιτισμού της πολιτείας του São Paulo απευθυνόμενα σε ενήλικες παίρνει μέρος στα «Tradição Capoeira-alma (2005-2006)» και «projeto VAI: Tradição da Capoeira Angola, movimentos que libertam corpo e alma» (2007-2008). Επίσης συμμετέχει σε προγράμματα διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού στο εξωτερικό, όπως το «Projeto Cultura: o Brasil visita» (2011) στη Timor Leste (Indonesia), όπου πραγματοποιεί μαθήματα Capoeira Angola, samba de roda και jongo στο πανεπιστήμιο Ciputra/ Lmu Politik.
Το 2011 ταξιδεύει στην Eυρώπη και παραδίδει μαθήματα Capoeira Angola στις σχολές γνωστών δασκάλων (Mestre Poncianinho / «Cordão de Ouro» London, Mestre Carlão / «Kabula» London, Professor Victor / «Meninos de Angola» Venice). Toν Μάιο του 2012 θα επισκεφτεί για ακόμη μια φορά τη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα την Kuala Lumpur (Malaysia), Surabaya, Lombok, Bali (Indonesia) στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού «Me leva Brasil».
Κατά τη διάρκεια τους έτους 2014-1016, καλείται να παραδόσει σεμινάρια στο Linz από την ομάδα “Pelo sinal da Santa Cruz”, στο Tel Aviv από την ομάδα “Cordão de Ouro Israel”, στην Πολωνία και την πόλη Οlsztyn από την ομάδα “Pelo sinal da Santa Cruz”  στη Hague από την ομάδα “Caatinga Do Mar” και το φεστιβαλ “Connect & Play”, στην πόλη Bergen από την ομάδα “Grupo União na Capoeira”, στο Αμβούργο από την ομάδα “Cordão de Ouro Hamburg” και την Capoeira Angola Hamburg Sud.
Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δάσκαλος Capoeira.