Δημιουργώ μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Mε αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων στόχος αυτού του καλλιτεχνικού εργαστηρίου είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να αναπτύξουν την φαντασία τους, μέσα από βιωματικά παιχνίδια και κατασκευές.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Σχεδιασμός και εμψύχωση προγράμματος: Έλλη Λαμπαδαρίδου

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016
10:00 π.μ.-12:00 μ.μ. (παιδιά 6-8 ετών)
και 12:00 μ.μ.-2:00 μ.μ. (παιδιά 9-12 ετών)
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.
Στα αδελφάκια παρέχεται έκπτωση.
Κρατήσεις απαραίτητες: τηλ. 210-6819648, 6987088049

Μέρος 1ο: Καλωσορίζουμε τα παιδιά και κάνουμε ένα σύντομο παιχνίδι γνωριμίας.
Στο πρώτο μέρος δείχνουμε στα παιδιά μια σειρά από διαφάνειες που περιλαμβάνουν κάποια πολύ γνωστά έργα ζωγραφικής. Χωρίς να αποκαλύψουμε τον τίτλο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, ζητάμε από τα παιδιά να φανταστούν τι σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι εικόνες με τα Χριστούγεννα και τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης την ώρα που τα έφτιαχνε. Επίσης επικεντρωνόμαστε στα συναισθήματα που νιώθουμε κοιτάζοντας την εκάστοτε εικόνα. Ακόμα μπορούμε να μιλήσουμε και για τον τρόπο που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης τις πινελιές ή τα χρώματα που επιλέγει.

Μέρος 2ο: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Η κάθε ομάδα σχηματίζει ένα κύκλο σε διαφορετικό μέρος της αίθουσας. Δίνουμε στα παιδιά καρτέλες με τις εικόνες που επεξεργαστήκαμε στο πρώτο μέρος και τους ζητάμε να συνθέσουν μια ιστορία με κάποιες από αυτές. Με τη βοήθεια του εμψυχωτή η κάθε ομάδα δημιουργεί την δική της αφήγηση. Στην συνέχεια τα παιδιά καλούνται να δραματοποιήσουν την ιστορία τους (παντομίμα, θεατρικό, παγωμένη εικόνα). Τέλος η κάθε ομάδα παρουσιάζει στην άλλη αυτό που έκανε.

Μέρος 3ο: Τα παιδιά στις ίδιες ομάδες κάθονται πάλι σε κύκλο. Τους μοιράζονται τα υλικά και οι οδηγίες για το πώς θα κατασκευάσουν τα δικά τους στολίδια-έργα τέχνης που θα τα πάρουν μαζί τους.
Προτεινόμενη κατασκευή : Ένα mobile σε χριστουγεννιάτικο ύφος με διάφορα σχήματα και χρώματα, εμπνευσμένα από τα έργα και τις τεχνικές των ζωγράφων που επεξεργαστήκαμε.