Yoga για παιδιά 6-11 ετών

Με την Χριστίνα Καϊάφα.

Κάθε Δευτέρα 4:00 - 4:50 μ.μ.
Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648 και 6942 492060.
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Η Υoga για παιδιά είναι μία ολιστική μορφή άσκησης με πολύπλευρα οφέλη για την σωματική και την πνευματική υγεία του παιδιού αλλά και για την ψυχολογία του.
Tα εργαστήρια περιλαμβάνουν:
· Σωματικές στάσεις της Yoga (Asanas) μιμούμενοι ζώα και άλλα αντικείμενα ή στοιχεία της φύσης ανάλογα πάντα με την ηλικία των παιδιών και τα στάδια ανάπτυξής τους.
· Παιχνίδια με τις στάσεις της Γιόγκα και Παιχνίδια με την Yoga.
· Δραματοποίηση παραμυθιών-ιστοριών (συστημική αγωγή)
· Ιστορίες της Yoga
· Ζωγραφική Μandala
· Παιχνίδια με την αναπνοή (Pranayama) ανάλογα με την ηλικία για επιτυχή οξυγόνωση, ενεργοποίηση και εξισορρόπηση του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ακόμη, με τις τεχνικές αναπνοής το παιδί μαθαίνει να παρατηρεί την αναπνοή του και να την διατηρεί αργή, βαθιά και ρυθμική, βοηθώντας το να καθησυχάζει τον εαυτό του και να συγκεντρώνεται.
· Αφήγηση ειδικών ιστοριών και ανάγνωση προσεκτικά επιλεγμένων βιβλίων, τραγούδισμα τραγουδιών με σκοπό την διδαχή της αυτοπειθαρχίας και του σεβασμού προς όλους. Το παιδί εισέρχεται στα νοήματα της Ηθικής Αγωγής προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Με τα προαναφερθέντα μέσα ο ψυχισμός του παιδιού ανθίζει και το παιδί δέχεται ευχάριστα τις διδαχές.
· Τεχνικές προ-διαλογισμού: με την επανάληψη θετικών φράσεων και τραγουδιών (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα). Τα παιδιά με την επανάληψη των φράσεων αυτών και των τραγουδιών αυξάνουν την συγκέντρωσή τους, ενώ μαθαίνουν μηνύματα αγάπης και ειρήνης. Ο νους μαθαίνει να στοχεύει και να δημιουργεί αναπόσπαστος. Το παιδί είναι συγκεντρωμένο, δημιουργικό, υπάρχοντας με ηρεμία, με ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του και αφουγκρασμό των σωματικών του αναγκών. (Dharana (Συγκέντρωση)/ Dhyana Samandi (Διαλογισμός).
· Τεχνική του Δημιουργικού Οραματισμού. Με την τεχνική αυτή, τα παιδιά αναπτύσσουν την φαντασία, την δημιουργικότητα, την διαίσθηση, , το συμβολικό παιχνίδι, την αισθητική, την τέχνη, ενώ αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους για την ικανότητα να αποκτήσουν ή να πετύχουν αυτό που οραματίζονται. Τα παιδιά μαθαίνουν την συνθετική σκέψη. Ακόμη, αυξάνει το βαθμό συγκέντρωσης και την ικανότητα μνήμης.

Η Χριστίνα Καϊάφα εργάζεται σήμερα ως παιδαγωγός-δασκάλα Παιδικής Yoga στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών “ DanceVacuum” ενώ έχει εργαστεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο δημόσιο 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλοθέης. Είναι εξωτερική συνεργάτης στα Κέντρα “Mandala studio” και “DanceVacuum” στο Χαλάνδρι ως εισηγήτρια και δασκάλα Βρεφικού Μασάζ, Βρεφικής Yoga , Επανορθωτικής Yoga για μητέρες. Aκόμη, παραδίδει ορισμένα ιδιαίτερα μαθήματα Ηatha Yoga σε ενήλικες και Family Υοga. Διδάσκει Ηatha Flow Yoga ενηλίκων στο studio Yoga “Your Life Path” στη Παιανία.
Είναι δασκάλα Ηatha Yoga εκπαίδευσης 200 ωρών με κρατική πιστοποίηση (από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και διεθνή (Υοga Alliance USA) από τo εκπαιδευτικό ίδρυμα “Μind and Body Studies” (www.mindbodystudies.gr).
Από το 1994 έως σήμερα παρακολουθεί εντατικά μαθήματα και σεμινάρια Χορού, μαθήματα διδασκαλίας Σύγχρονου και Δημιουργικού Χορού για νήπια και παιδιά, καθώς και μαθήματα Κινησιολογίας διαφορετικών τεχνικών και τεχνών:
Mπαλέτο, Σύγχρονος Χορός, Δημιουργικός Χορός, Xoροθέατρο, Ηatha, Αshtanga και Vinyasa Yoga, Contact Improvization, Feldenkreis, Tai Chi, Pilates.
Συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική είναι ήδη από τη βρεφική ηλικία η συμβολή της μητέρας και του πατέρα στην ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού για να γίνει μετέπειτα ένας/μία αυτοδύναμος/η ενήλικας με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αγάπη προς τον εαυτό του/της και τους άλλους και να πραγματοποιεί όνειρα και συνειδητές επιλογές, αποφάσισε να ειδικευτεί σε επιστήμες και τεχνικές που προάγουν την υγεία, τη δύναμη και την αγάπη μέσα από τρόπο δημιουργικό.
Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Βρεφικού Μασάζ από το κέντρο Οικογενειακής Yoga (“Νeo Yoga’’, www.neoyoga.gr ) στη μέθοδο του Γάλλου μαιευτήρα Frederick Leboyer που έφερε από την Ινδία (“Shantala”). Συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της η Χριστίνα Καϊάφα έλαβε πιστοποίηση στη Βρεφική & Νηπιακή Υοga (σύστημα που συμπεριλαμβάνει την Επανορθωτική-Mεταγεννητική Yoga για νέες μητέρες), ενώ ολοκλήρωσε την 120 ωρών εκπαίδευση στην «Παιδική Υοga & Συστημική Προσέγγιση» στο κέντρο “Neo Yoga Center”. To τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα με διεθνή ισχύ αναγνωρισμένο από το Yoga Alliance USA και είναι βασισμένο στη Συστημική θεωρία & Πρακτική, στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία του παιδιού καθώς και σε θεραπευτικές τεχνικές της Ηatha και Αshtanga Yoga ειδικά προσαρμοσμένες για τα αντίστοιχα ηλικιακά γκρουπ. Περιλαμβάνει εκτός άλλων, Παιδαγωγικές και Επικοινωνιακές τεχνικές και Οργάνωση-Διαχείριση (Management) των παιδικών ομάδων. Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης, στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών με επιρροές από τη «Μέθοδο Μοντεσσόρι» και την Αμερικάνικη Παιδαγωγική.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, έχοντας πτυχίο «Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Διαχείριση και Οργάνωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων και Οργανισμών» στο αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βρέμης στη Γερμανία (Ηochschule Bremen _International Graduate Center) με σκοπό τη μελλοντική ίδρυση ενός ευρωπαϊκών προδιαγραφών «Ινστιτούτου Οικογενειακής Θεραπείας». Το τελευταίο, παραδείγματος χάριν, θα περιλαμβάνει: Θεραπευτική Ζωγραφική, Χοροθεραπεία, Συμπεριφοριστικές τεχνικές απέναντι στο παιδί, Συμβουλευτικές τεχνικές, τεχνικές Αντικατοπτρισμού, Χαλάρωσης, Βρεφική- Νηπιακή- Παιδική Yoga, Οικογενειακή Yoga.
Από το 2013 παραδίδει μαθήματα Δημιουργικής Κίνησης (Εκπαιδευτικές Τεχνικές βασισμένες στo Σύγχρονο και Δημιουργικό Χορό, τη Υοga και το Διαδραστικό Παιχνίδι –στα Αγγλικά και Ελληνικά) σε ομάδες παιδιών.
Ως χορεύτρια είναι μέλος των επαγγελματικών Ομάδων Σύγχρονου Χορού «Περιηγητές» και “DanceVacuum”.
H εκπαίδευσή της στον χώρο της αυτοβελτίωσης και η αγάπη της για τις ολιστικές θεραπείες είναι διαρκείς. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα εκπαιδευτικά σεμινάρια “Συστημικές Αρχές & Επικοινωνιακές Τεχνικές» (2016) και «Αμυντικοί Μηχανισμοί του Εγώ» (2017) από την ψυχοθεραπεύτρια Άλια Σαμαρά στο «Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας» στα Βριλήσσια.
Τέλος, είναι κάτοχος των πιστοποιήσεων άριστης Αγγλικής γλωσσομάθειας, “Certificate of Proficiency by the University of Michigan” και καλής Γερμανικής γλωσσομάθειας, “Goethe Zertifikat B2”.