Εισαγωγή στην μέθοδο Feldenkrais

Σεμινάριο γνωριμίας με την μέθοδο Feldenkrais.
Εισηγήτρια: Μαριλένα Πετρίδου - Χορεύτρια, Δασκάλα κίνησης/χορού, Πιστοποιημένη Δασκάλα της μεθόδου Feldenkrais

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Ώρα 5:00 - 7:00 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210-6819648, 6974924991, έως Παρασκευή 3/11/2017.
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Μια ευκαιρία για όσους έχουν ακούσει αλλά δεν έχουν δοκιμάσει ή έχουν δοκιμάσει λίγο αλλά δεν έχουν πλήρη εικόνα, να έρθουν σε επαφή με την Μέθοδο Feldenkrais βιωματικά αλλά και θεωρητικά και πρακτικά. Το σεμινάριο γνωριμίας θα περιλαμβάνει ένα μάθημα ATM (Awareness Through Movement) και ένα ατομικό μάθημα-δείγμα σε έναν από τους συμμετέχοντες, καθώς και μια μικρή ομιλία-συζήτηση όπου θα καλυφθούν απορίες-ερωτήσεις σχετικά με την Μέθοδο.
Απαραίτητα: Άνετα ρούχα και κάλτσες και προαιρετικά μια κουβέρτα ή πετσέτα μέτριου μεγέθους.

Σχετικά με την Μέθοδο Feldenkrais
Η μέθοδος σωματικής εκπαίδευσης Feldenkrais αναπτύχθηκε από τον Moshe Feldenkrais (Μοσέ Φέλντενκραϊς 1904-1984). Είναι μια μοναδική μέθοδος διερεύνησης της κίνησης και του πως δραστηριοποιούμε τον εαυτό μας σε αυτήν.
Η μαθητική διαδικασία βοηθάει τον μαθητή να συνειδητοποιήσει τις κινητικές του συνήθειες, να τις εμπλουτίσει και να τις αλλάξει.
Ο μαθητής οδηγείται να εξερευνήσει την στιγμή ανάμεσα στην πρόθεση και την δράση, να διερωτηθεί για το πως ενεργοποιεί και χρησιμοποιεί το σώμα του σε καθημερινές λειτουργικές κινήσεις. Η μέθοδος μάς προσφέρει έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε τις κινητικές μας συνήθειες και τρόπους για να τις αντιμετωπίσουμε.

Σε ποιούς απευθύνεται
Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη-παιδιά-ενήλικες-υπερήλικες), εμπειρίες και κινητικές δυνατότητες. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων, νευρολογικών παθήσεων, αποκατάστασης τραυματισμών, αναπτυξιακών – μαθησιακών δυσκολιών. Σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλή ψυχοσωματική υγεία ή να διαχειριστούν την καθιστική ζωή. Ωφελεί όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα ή έχουν κινητικές δυσκολίες. Επίσης μουσικοί, ηθοποιοί, αθλητές και χορευτές επεκτείνουν τις ικανότητες και την δημιουργικότητά τους.
Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επανακτούν την κινητικότητα τους (χωρίς κόπο ή πόνο), ενώ παράλληλα συνεχίζουν την διαδικασία της μάθησης που ωφελεί το σώμα και το μυαλό.

Τι προσφέρει η Μέθοδος Feldenkrais
  • Εργονομία, ευελιξία, ευλυγισία και ευεξία σώματος και μυαλού, βελτίωση της συνολικής εικόνας του εαυτού.
  • Βελτίωση της στάσης του σώματος και της συνειδητότητας του.
  • Αντιμετώπιση χρόνιων πόνων.
  • Αποκατάσταση τραυματισμών.
  • Βελτίωση επιδόσεων σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και άλλες δραστηριότητες υψηλών σωματικών απαιτήσεων.
  • Αντιμετώπιση κινητικών-μαθησιακών δυσκολιών
  • ​ Αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων (πχ. σκλήρυνση, Parkinson, παράλυση, άνοια) και μυοσκελετικών προβλημάτων (πχ. κακώσεις, αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες).
Η μέθοδος Feldenkrais εφαρμόζεται με δύο συμπληρωματικούς τρόπους:
1. Ομαδικά μαθήματα: Awareness Through Movement® (ΑΤΜ) - Συνειδητότητας μέσω της κίνησης και
2. Ατομικά μαθήματα: Functional Integration® (FI) - Λειτουργικής Ολοκλήρωσης

1. Ομαδικό Μάθημα - Awareness Through Movement®
Σε ένα ομαδικό μάθημα ο δάσκαλος καθοδηγεί λεκτικά τους μαθητές σε μια δομημένη αλληλουχία συγκεκριμένων κινήσεων. Ανακαλύπτοντας νέους τρόπους οργάνωσης της κίνησης και εξερευνώντας πώς χρησιμοποιεί κανείς όλον του τον εαυτό και το σώμα για κάθε δράση, οι μαθητές επανεκπαιδεύονται στις βασικές κινητικές δεξιότητες και λειτουργίες. Η χαλάρωση είναι άμεσο αποτέλεσμα των μαθημάτων, ο κύριος στόχος όμως είναι η αποτελεσματική και άνετη κίνηση. Ο μαθητής εξερευνώντας παραλλαγές αντί επαναλαμβάνοντας, σταδιακά βελτιώνει την εκάστοτε κίνηση με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια καθώς μαθαίνει να παρατηρεί. Η κατεύθυνση της προσοχής εναλλάσσεται ανάμεσα στην αίσθηση, κίνηση, συνείδηση και ξεκούραση. Οι εγκατεστημένες, μη-λειτουγικές ή αυτοματισμένες κινητικές συνήθειες αντικαθίστανται από νέες ικανότητες και συνειδητότητα. Η επίδραση αυτών των μαθημάτων στον μαθητή είναι βαθιά και άμεση. Μαθαίνει την μάθηση, ταυτόχρονα αποκτά ζωτικότητα και αποτελεσματικότητα στις καθημερινές του λειτουργίες. Ρυθμίζεται ο μυϊκός τόνος, αναδιοργανώνεται η στάση, η κίνηση αποκτά μεγαλύτερο εύρος και άνεση ενώ ο πόνος μειώνεται ή και εξαφανίζεται.
Συστήνεται η συστηματική επαφή με αυτό το είδος μαθήματος, πχ σε εβδομαδιαία βάση το λιγότερο.

2. Ατομικό Μάθημα - Feldenkrais Fuctional Integration®
Η προσέγγιση του Functional Integration γίνεται σε ατομικές συνεδρίες, όπου ο practitioner ασκεί μέσω των χεριών του μια ποικιλία από απτικά ερεθίσματα και μικροκινήσεις στο σώμα του μαθητή που αρχικά είναι μόνο αναγνωριστικά. Στην συνέχεια δίνονται σταδιακά νέες επιλογές στο νευρικό σύστημα μέσω “καινούριων” κινήσεων, ώστε να διευρυνθεί ο τρόπος κίνησης, να υποστηριχθεί με πιο λειτουργικές και πιο ανώδυνες επιλογές. Οι κινήσεις που εκτελούνται είναι πάντοτε ελαφριές, αργές και ήπιες, χωρίς πίεση ή τραβήγματα ή οποιουδήποτε είδους απότομες αλλαγές. Σημαντικό είναι ο μαθητής να νιώθει άνετα, να μάθει να αναγνωρίζει και ο ίδιος πλέον τι ακριβώς σημαίνει άνεση, όρια και λειτουργικότητα. Το Fuctional Integration αφορά άμεσα ανθρώπους κάθε ηλικίας (βρέφη-υπερήλικες) και οποιασδήποτε κινητικής κατάστασης, έχει άμεση και μακριά σε χρόνο επίδραση, εστιάζοντας στις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες με στόχο να τις εξελίξει ή βελτιώσει και το άτομο να αποκτήσει νέα εικόνα του εαυτού του και υψηλότερη λειτουργικότητα. Δεν συστήνεται ως θεραπευτική προσέγγιση ο αριθμός κάτω των 3-4 ατομικών μαθημάτων, αλλά μια σειρά αυτών.

Περισσότερα σχετικά με την Μέθοδο Feldenkrais εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά) 


Η Μαριλένα Πετρίδου είναι πιστοποιημένη δασκάλα (practitioner) της Μεθόδου Feldenkrais, δασκάλα χορού-κίνησης, χορεύτρια-performer και μουσικός, με βάση την Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) και τύμπανα στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Εκπαιδεύτηκε στην Μέθοδο Feldenkrais®, για 4 χρόνια, κατά την 1η επαγγελματική εκπαίδευση που έγινε στην Ελλάδα (Feldenkrais International Training Programme "Greece I" - υπό την διεύθυνση της Ruty Bar).
Συνεργάστηκε ως χορεύτρια κυρίως με την Ομάδα YELP danceco. και την χορογράφο Μαριέλα Νέστορα από το 1998 και με την Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ και την χορογράφο Ίρις Καραγιάν από το 2005, αλλά και με αρκετούς ακόμα Έλληνες και διεθνείς χορογράφους σε Ελλάδα και Αγγλία. Παράλληλα ασχολήθηκε για αρκετό διάστημα με τον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς.
Διδάσκει σύγχρονο χορό/κίνηση, σε νήπια-παιδία και ενήλικες από το 2002. Διδάσκει την Μέθοδο Feldenkrais από το 2014, ενώ το 2016 δημιούργησε μαζί με άλλους συναδέλφους, το Κέντρο Feldenkrais στα Κ. Πετράλωνα. Παράλληλα ασχολείται ημιεπαγγελματικά με την μουσική συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα ως ντράμμερ-κρουστός.