Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους

Με την Μαριλένα Ρασιδάκη

Έναρξη σεμιναρίου: 1 Δεκεμβρίου 2017
Διάρκεια κύκλου: Δεκέμβριος 2017 - Μάιος 2018
Ημέρα & ώρα: Κάθε Δευτέρα 3:30 - 5:00 μ.μ.
Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648 και 6974924991.
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Είμαι κορίτσι, είμαι αγόρι και τι μ’ αυτό;

Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 13-15 ετών στο οποίο τα παιδιά θα απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα «Πως είναι να είσαι κορίτσι ή αγόρι;»
Τι αλλάζει στην ευαίσθητη φάση που περνούν; Πόσες από τις πληροφορίες που λαμβάνουν τις πιστεύουν; Νιώθουν να πιέζονται από τα γυναικεία και ανδρικά πρότυπα; Επαναστατούν στα πρότυπα ομορφιάς; Τι νομίζουν ότι λένε για εκείνες τα αγόρια; Τι νομίζουν ότι λένε για εκείνους τα κορίτσια; Τι αγαπούν και τι όχι ο ένας στον άλλο;
Τι θέλουν να πουν ο ένας στον άλλο; Τι θέλουν να πουν σε εμάς;
Ένα θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, μέσα από τις διαφορετικές τεχνικές αυτοσχεδιασμού και παιχνίδια ρόλων, με την βοήθεια της συγγραφής, της προσωπικής αφήγησης, της δημιουργικής κίνησης, της απεικόνισης και αποτύπωσης στο χαρτί, τα παιδιά θα μας αποκαλύψουν τι ξέρουν για τα κορίτσια και τ’ αγόρια.
Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να μαζευτεί από την ομάδα το θεατρικό υλικό που θα δημιουργήσει στο τέλος του κύκλου μια devised παρουσίαση. Το εργαστήρι αυτό θα μπορούσε να γίνει παράλληλα από δύο διαφορετικές ομάδες, οι οποίες θα μοιραστούν στο τέλος το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, με άλλα λόγια τις απόψεις και τις απαντήσεις που βρήκαν στο μεγάλο αυτό ερώτημα.

Η Μαριλένα Ρασιδάκη σπούδασε Φιλοσοφία στο University College του πανεπιστημίου του Λονδίνου και Διεύθυνση Σκηνής στην Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου. Μετά την αποφοίτησή της από την Βασιλική Ακαδημία συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Joe Blachley ως συνεργάτης σκηνοθέτης σε έργα του Τσέχωφ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην δραματική σχολή «Αρχή» Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής (masterclass) στην Ελλάδα και την Αγγλία με τους Marcello Magni, Kathryn Hunter, Lilo Baur, Lorna Marshal, Jennie Buckman, Bill Gaskill, Clive Mendus, Nona Sheppard, Geoff Bullen, Chris Cooper, Δημήτρη Καταλειφό, Τάσο Μπαντή, Γιάννη Νταλιάνη, Mάνια Παπαδημητρίου κ.α. .
Έχει συνεργασθεί στο θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτη, με τους J. Liubimov, Μ. Κακογιάννη, Α. Καραζήση, Γ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων. Στην όπερα ως μουσικός οδηγός και διευθύντρια σκηνής, με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Β. Νικολαίδη, M. Hampe, L. Ronconi, F. Zefirelli και άλλους. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις του Ακύλλα Καραζήση «Σκίτσα της Αθήνας, Ακυβέρνητη πολιτεία» και «Χασίς».
Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει διδάξει στα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Εθνικού Θεάτρου, του Βαρβακείου γυμνασίου και άλλων σχολείων, εισάγοντας τους μαθητές της σε διαφορετικές μορφές της θεατρικής τέχνης: έρευνα, σκηνοθεσία, συγγραφή, εκπαιδευτικό δράμα, αφήγηση, υποκριτική. Έχει παρουσιάσει με τους μαθητές της 10 παραστάσεις.