Σεμινάριο Feldenkrais με την Μαριλένα Πετρίδου

These feet are made for walking.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018
Ώρα 5:30 - 8:00 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ το άτομο ή 20 ευρώ για διπλή συμμετοχή-έλα με έναν φίλο
Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210-6819648 και 6974744944
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Το περπάτημα είναι μοναδικό για τον καθένα. Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να περπατούν με τον ίδιο τρόπο. Με αυτήν την έννοια, το περπάτημα είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και μαρτυρά την μαθησιακή μας πορεία. Το περπάτημα, μας δίνει πρόσβαση στις κινητικές μας συνήθειες:
Καθρεφτίζει το πως ο καθένας μας έχει βρει έναν μοναδικό τρόπο να συντονίζει τα διαφορετικά μέλη του σώματος εν κινήσει, από τα μάτια μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Καθώς και πως έχουμε μάθει να βρίσκουμε στήριξη, ποια είναι η σχέση μας με την βαρύτητα και πως ισορροπούμε.
Τα πέλματα είναι οι πρώτοι δέκτες της σχέσης μας με την όρθια θέση και οι κινήσεις τους αλλά και ότι άλλο σχετίζεται με αυτά (αστράγαλοι, γόνατα, ισχία) αποτελούν ένα σύστημα που αφορά την οργάνωση του τρόπου που στεκόμαστε, βαδίζουμε, τρέχουμε, μεταφέρουμε βάρος στις απλές καθημερινές κινήσεις αλλά και όταν καλούμαστε να μπούμε σε πιο σύνθετες κινητικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα, όταν γυμναζόμαστε (χορός, γιόγκα κλπ.) ή όταν δουλειά μας το απαιτεί, ή αν είμαστε σε περίοδο εγκυμοσύνης που το σώμα αλλάζει καθημερινά σχεδόν κέντρο βάρους και οργάνωση.

Στο σεμινάριο αυτό με βάση την μέθοδο Feldenkrais και την συνειδητή κίνηση, θα εξερευνήσουμε τις κινήσεις των πελμάτων, την επαφή τους με το πάτωμα στην όρθια στάση, την γείωση όλου του σώματος και την συνεργασία των κινήσεων τους με αυτή των υπόλοιπων αρθρώσεων της βάδισης (walking joints). Θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον δικό μας μοναδικό τρόπο περπατήματος, θα εξερευνήσουμε κινητικές συνθήκες και συνήθειες που προσφέρουν ερεθίσματα όσων αφορά την σχέση των διαφορετικών μελών του σώματος και τον συντονισμό τους, κατακτώντας έτσι μια μεγαλύτερη πληρότητα και σύνδεση όλου του σώματος, δημιουργώντας νέες επιλογές στήριξης και ισορροπίας και επιτρέποντας στο νευρικό μας σύστημα να εμπλουτίσει την γκάμα του.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως κινητικής εμπειρίας. Θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους τους απασχολούν θέματα στις περιοχές μέση-αυχένας-γόνατα-ισχία, για χορευτές, ηθοποιούς, αθλητές, για ανθρώπους που στην δουλειά τους βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα αλλά και όσους απολαμβάνουν το περπάτημα ή το τρέξιμο ως άσκηση, αναψυχή και μέρος της καθημερινότητάς τους.

Τι χρειάζεστε :
- Ένα στρώμα γιόγκα και μια μικρή κουβέρτα ή μεγάλο μαντίλι (προαιρετικά γιατί ο χώρος διαθέτει)
- Άνετα ρούχα για την εποχή, ένα ζευγάρι κάλτσες

Περισσότερα σχετικά με την Μέθοδο Feldenkrais εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά) 

Η Μαριλένα Πετρίδου είναι πιστοποιημένη δασκάλα (practitioner) της Μεθόδου Feldenkrais, παιδαγωγός χορού-κίνησης, χορεύτρια-performer και μουσικός, με βάση την Αθήνα.
Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) και τύμπανα στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Από το 2012 ως το 2016 για 4 χρόνια παρακολούθησε την 1η επαγγελματική εκπαίδευση που έγινε στην Ελλάδα για τη Μέθοδο Feldenkrais®, το Feldenkrais International Training Programme "Greece I" (υπό την διεύθυνση της Ruty Bar) και έλαβε την πιστοποίησή της από το Eurotab (European Accreditation Board) που την κατοχυρώνει να εξασκεί την Μέθοδο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Συνεργάστηκε ως χορεύτρια κυρίως με την Ομάδα YELP danceco. και την χορογράφο Μαριέλα Νέστορα από το 1998 και με την Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ και την χορογράφο Ίρις Καραγιάν από το 2005, αλλά και με αρκετούς ακόμα Έλληνες και διεθνείς χορογράφους. Παράλληλα έχει ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με την πολιτιστική διαχείριση και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς.
Διδάσκει σύγχρονο χορό/κίνηση σε νήπια, παιδά και ενήλικες από το 2002. Πρόσφατα συνεργάστηκε με το Παιχνιδαγωγείο στο Ν. Ψυχικό στα απογευματινά εργαστήρια και στο πρωινό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου.
Διδάσκει την Μέθοδο Feldenkrais από το 2014, ενώ το 2016 δημιούργησε μαζί με άλλους συναδέλφους, το Κέντρο Feldenkrais στα Κ. Πετράλωνα, αφιερωμένο στην διάδοση και διδασκαλία της Μεθόδου και τις εφαρμογές της.