Σύγχρονος χορός Axis Syllabus

Κάθε Πέμπτη 7:15 - 8:45 μ.μ.
με τον Τίμο Ζέχα.

Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648, 6974924991.
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Σε αυτή την σειρά εργαστηρίων  χορού οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν μία σειρά από δυνατότητες και ικανότητες, όπου η ανάγκη για ακεραιότητα και ασφάλεια του σώματος είναι σημαντικά. Αυτό επιτυγχάνεται επιστρατεύοντας τις επιστήμες της έμβιο-βιομηχανικής, φυσιολογίας, εφαρμοσμένης ανατομίας και φυσικής στην υπηρεσία της σωματικής εκπαίδευσης και υπό ένα κατάλληλο παιδαγωγικό πλαίσιο. Τα άτομα θα ενθαρρυνθούν να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να αισθανθούν με βιωματικό τρόπο το ίδιο τους το σώμα στην συνολικότητά του. Θα δούμε το σώμα όχι σαν μία εκτελεστική μηχανή αλλά σαν έναν έμβιο οργανισμό (σώμα-εαυτός) που υπακούει σε μια σειρά αυτόνομων λειτουργιών, άρρηκτα συνδεδεμένων με το περιβάλλον του. Το αυθόρμητο σώμα-εαυτός που αισθάνεται, αντιλαμβάνεται, σκέφτεται κι επιλέγει.
Το Axis Syllabus είναι ένα σύστημα συσχετισμού κινητικών αρχών, συγκεντρώνοντας κατάλληλα τεκμηριωμένη  πληροφορία σχετικά με την εκπαίδευση του σώματος και την πρακτική της κίνησης, σε ένα προσεγγίσιμο πλαίσιο, ένα εγχειρίδιο για χορευτές, αθλητές και φυσιοθεραπευτές. Αυτή η διαδικασία κωδικοποίησης μάς έχει βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε παρεξηγήσεις και να αναρωτηθούμε για παραδοσιακά ξεπερασμένες σταθερές, υποστηρίζοντας την προστασία και ενίσχυση των ικανοτήτων των χορευτών και αθλητών του σήμερα και την επανεκπαίδευση των δασκάλων που ασχολούνται με την κίνηση, χορογράφους και διευθύνοντες υπεύθυνους σε οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα ανά τον κόσμο.
Η ερευνητική κοινότητα του Axis Syllabus εργάζεται για να ανανεώνει και να μεταβιβάζει τις γνώσεις των έμβιο-μηχανικών αρχών που οργανώνονται με βάση το σύστημα Axis Syllabus. Επειδή η αποστολή της ερευνητικής κοινότητας του Axis Syllabus είναι να διαδίδει αυτή την πολύτιμη πληροφορία, μελετούμε και παίρνουμε πληροφορίες από την κοινωνιολογία, ψυχολογία και παιδαγωγική (η επιστήμη της διδασκαλίας) και αγωνιζόμαστε προς ένα αποτελεσματικό και ηθικό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης.
Το Axis Syllabus διαμορφώνει το πλαίσιο για μια κοινότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών, πιστοποιημένων σε ποικίλες ιατρικές και σωματικές επιστήμες όπως: νευρολογία, μηχανολογία, κινησιολογία, Rolphing, Feldenkrais, Gyrotonic, Bart, Pilates, Laban, καθώς και ποικίλες παραστατικές τέχνες και συστήματα κίνησης όπως: ιππασία, τσίρκο, φωνητική, capoeira, african expressionism, μπαλέτο, yoga, σύγχρονος χορός, παντομίμα, σωματικό θέατρο και hip hop.

Ο Τίμος Ζέχας είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της ερευνητικής κοινότητας Axis Syllabus (ASIRC), με βασικό μέντορα τον Frey Faust. Έχει εικοσαετή εμπειρία στην κίνηση ως ενεργός χορευτής / performer, δάσκαλος χορού και καθηγητής μεθόδου Πιλάτες. Είναι επίσης πιστοποιημένος Feldenkrais Practitioner και διπλωματούχος Σωματο-ψυχοπαιδαγωγός (μέθοδος Danis Bois). Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής "Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη" και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε μόνιμο μέλος του μπαλέτου της ΕΛΣ (Εθνική Λυρική Σκηνή), κι έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας), ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως: Μαρία Γοργία, Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Τέτη Νικολοπούλου, Μαρίνα Μαυρογένη, Τατιάνα Λοβέρδου, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Igor Zelinski, Carol Armitage κ.α. Και με τις Χριστίνα Κλεισιούνη και Τέτη Νικολοπούλου, με το σχήμα "present bodies" σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, contact improvisation και site specific performance. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ Χορού τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό κι έχει παρουσιάσει δική του χορογραφική δουλειά. Διδάσκει τεχνική χορού, χορευτικό αυτοσχεδιασμό, μέθοδο Pilates, Axis Syllabus τόσο σε ελεύθερα μαθήματα όσο και σε τακτικά εργαστήρια όπως και την μέθοδο Feldenkrais σε ομαδικά μαθήματα κι ατομικές συνεδρίες. Από το 2015 διδάσκει την μέθοδο Feldenkrais στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τεχνική σύγχρονου χορού και θεωρία μέσα από το Axis Syllabus στην Επαγγελματική Σχολή Χορού “Κέντρο Χορού και Τεχνών” της Τατιάνας Λομβέρδου. Επίσης διδάσκει σε διαφορετικά επίπεδα ατόμων καλύπτοντας μία γκάμα ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών. Το μάθημά του είναι σύμφωνο με τις βιομηχανικές αρχές και τους φυσικούς νόμους που ορίζουν την κίνηση, δίνοντας επίσης σημασία σε έναν ηθικό τρόπο διδασκαλίας και μετάδοσης της γνώσης.