Σύγχρονος χορός Contact Improvisation

Αναστέλλεται προσωρινά

Κάθε Παρασκευή 8:30 - 10:00 μ.μ.
με την Τέτη Νικολοπούλου.

Πληροφορίες - συμμετοχές: τηλ. 210-6819648, 6974924991
(10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. και 5:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.)
DanceVacuum Centre of Performing Arts,
Διογένους 42, Χαλάνδρι.

Το εργαστήρι βασίζεται στις βασικές αρχές κίνησης του χορού μέσω των Release techniques, των πρακτικών Somatics και του Contact improvisation. Οι Release techniques και οι πρακτικές Somatics συνδέονται με τις ανατομικές δυνατότητες του σώματος, την βιομηχανική και φυσιολογία του, τον διαλογισμό και τις τεχνικές αφύπνισης που έρχονται από τις πολεμικές τέχνες και την yoga και στοχεύουν στο να ενεργοποιήσουν όλα τα συστήματα ώστε να συνεργαστούν προς μία συνδεδεμένη, με ροή, λειτουργική κίνηση. Το Contact improvisation είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος κίνησης όπου η επαφή με τον άλλον και η ανταλλαγή του βάρους γίνεται μέσα από μία φυσική, σωματοποιημένη διαδικασία. Είναι βαθιά θεραπευτικό και προσφέρει χαρά και επιστροφή στην παιχνιδώδη, καθαρή ενέργεια που μας συνδέει σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Το μάθημα αποτελείται από το αρχικό ζέσταμα με ασκήσεις συνειδητοποίησης και αφύπνισης μεμονωμένων μελών και συνδυασμένες ασκήσεις στο πάτωμα και το κέντρο. Εστιάζουμε στην ενεργοποίηση του σώματος μέσα από φυσικές οδηγίες που συνδέονται με τους νόμους της φυσικής όπως η εξισορρόπηση, η βαρύτητα η αδράνεια, η στροφικότητα, η στήριξη, η διαδοχική κίνηση, οι παλμοί, η αναπνοή, η ενέργεια κ.ά ώστε να κινούμαστε αβίαστα και φυσικά στο χώρο μόνοι μας και με τους άλλους. O χορός δημιουργείται ως αποτέλεσμα της αδιάσπαστης ροής της κίνησης μέσα από μία ανοιχτή, μεταβλητή και απρόβλεπτη διαδικασία. Δεν υπάρχει υλικό για εκμάθηση αλλά οι κινήσεις «φτιάχνονται» μέσα από την προσωπική εξερεύνηση και αντίδραση του καθενός στις οδηγίες. Μέσα από αυτή την έκφραση του σώματος αποκτούμε ολοκληρωμένη γύμναση, χαρά και ευεξία. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.

H Τέτη Νικολοπούλου (Μaster Φ.Α.) είναι χορεύτρια, καθηγήτρια χορού και φυσικής αγωγής, χορογράφος και ερευνήτρια του χορού. Είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και του ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια χορού στα Movement research, Merce Cunningham, Paul Taylor και Alvin Aily Studios στη N. Yόρκη και στο Laban Centre, Λονδίνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα πάνω στις Release τεχνικές και τον Αυτοσχεδιασμό με τους David Zabrano, Thomas Mettler, Gwen Welliver, Maxine Heppner, Μαρία Ανθιμίδου, χοροθέατρο Ροές, Αλίκη Καζούρη, Μιχάλη Ναλμπάντη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Αγγέλα Λύρα κ.ά. Στο Αxis syllabus έχει παρακολουθήσει μαθήματα από τους Frey Faust, Baris Μihci, Matt Smith και Tίμο Ζέχα. Στο Contact improvisation έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Nancy Stark Smith, Nitta Little, Daniel Lepkoff (CI 36, Pensylvania) και Benno Voorham, ενώ από το 2000 εκπαιδεύεται συστηματικά στο CI από την Χριστίνα Κλεισιούνη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Feldenkrais technique με την Ulrique Hasbach Doussis. Χορεύει, χορογραφεί, διδάσκει χορό και εκπονεί διδακτορική διατριβή πάνω στα Somatics και το Contact improvisation. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από την ολιστική προσέγγιση, τον διαλογισμό, τα somatics (πρακτικές ενοποίησης και αφύπνισης όπως ideokinesis, body awereness, κ.ά) και την έρευνα. Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και σε πλατφόρμες χορού. Έχει χορογραφήσει για παιδικά μουσικοθεατρικά (Είκασμα, Αφρός), για το σινεμά (Τάκης Σπυριδάκης), για μουσικούς (Πυξ-Λαξ), για το θέατρο (Βασίλης Παπαλαζάρου, Στράτος Τζώτζογλου) κ.ά. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως Ντ. Καλεθριανού, Αγγ. Λύρα, Ντ. Μητροπούλου, Maxine Heppner, Χρ. Κλεισιούνη, Τίμος Ζέχας, Βικτωρία Νούμτα, Νατάσσα Αβρά κ.ά.