Παράσταση Dance Banoptikon στο Σπίτι της Κύπρου

Η EUNIC, European Union National Institutes for Culture, σας προσκαλεί στην παράσταση Dance Banoptikon της ομάδας σύγχρονου χορού DanceVacuum. Θα προηγηθεί παρουσίαση του Banoptikon Videogame Project από την ομάδα Personal Cinema.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, στις 8:00 μ.μ.
στο Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα
Πληροφορίες: τηλ. 210-3734934, www.spititiskyprou.gr
Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που οργανώνεται από την EUNIC με στόχο να φέρει κοντά καλλιτέχνες, καλλιτεχνικούς οργανισμούς και επαγγελματίες του χώρου μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικούς επιχειρηματίες με σκοπό να ανταλλάξουν δεξιότητες και απόψεις, καθώς και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς έτσι ώστε να δημιουργήσουν κοινές δράσεις για την τοπική ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την σημασία και την συμβολή των Τεχνών και του Πολιτισμού στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας. Οι τέχνες αποτελούν ισχυρό μέσο για την διαδικασία κοινωνικής επιμόρφωσης διότι έχουν ευρύτερη απήχηση στην ίδια την κοινωνία και επιτρέπουν την συμμετοχή ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο και καταβολές. Οι κοινές εμπειρίες μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του καθενός για τον εαυτό του και τους γύρω του και να δημιουργήσουν επιπλέον συνδέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας.
Η παράσταση Dance Banoptikon είναι μια υβριδική μορφή περφόρμανς που προέκυψε μέσω της συνεργασίας της ομάδας χορού DanceVacuum και της ομάδας media arts Personal Cinema.
Οι χορευτές είναι κυρίως μετανάστες που ζουν στην Αθήνα, έχουν βιώσει σε καθημερινή βάση τον αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τη βία. Αυτά τα βιώματα εκφράζουν στην σκηνή μαζί με Έλληνες χορευτές. Στην περφόρμανς συνδυάζεται το παιχνίδι με την απτή καθημερινή πραγματικότητα. Τα σώματα των χορευτών κινούνται διαρκώς από την «θέση του άβαταρ» στις καταστάσεις που ζουν οι άνθρωποι ενώ παλεύουν για την επιβίωση και αντίθετα. Η διάρκεια της περφόρμανς είναι μια ώρα.
Το videogame Banoptikon, που διαμορφώνει το πλαίσιο της περφόρμανς, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010, και ολοκληρώθηκε την Άνοιξη του 2013, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MIG@NET, το οποίο διερευνά την συμβολή των μεταναστών στην παραγωγή και τον μετασχηματισμό των διεθνών ψηφιακών δικτύων, αλλά και το πώς οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες των δικτύων χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Το πρόγραμμα, συντόνισε το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κέντρο Σπουδών Φύλου και συμπεριλαμβάνει συνεργάτες από επτά Ευρωπαϊκές χώρες.

Εργασιακή ομάδα videogame Banoptikon
Personal Cinema collective: Γιάννης Σκουλιδάς (artist-programmer), Ηλίας Μαρμαράς (media artist), Ξένια Κολιοφώτη (scriptco-writer and editor), Δάφνη Δραγώνα (new media curator).
Collaborators: Δημήτρης Φωτίου (sculptor-3D designer), Αλέξανδρος Σαλαπάτας (programmer)
http://banoptikon.mignetproject.eu
www.personalcinema.org

Συντελεστές Dance Banoptikon
Ιδέα-Χορογραφία: Βίκυ Βασιλοπούλου
Κείμενα: Μίλτος Σαχτούρης, Wislawa Szymborska, T.S. Eliot
Χορεύουν: Άρτζη Μπαρουξή, Ελίνα Τζαβάρα, Abduol Nazari, Omar Rose, Tapha Diaw
Φωτογραφίες παράστασης: Νότα Καλαντζή